Jumaat, 25 September 2009

4 Golongan Lelaki Yang Akan Ditarik Masuk Ke Neraka Oleh WanitaDi akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yangg tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu.

Mereka ialah:

1. AyahnyaApabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yang bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat ? Menutup aurat? Pengetahuan agama?... Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahanam)


2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di luar, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami berdiam diri walaupun seorang yang alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam neraka.

(p/s; Duhai lelaki yang bergelar suami , bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yang kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana)


3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya di biar melencong dari ajaran Islam, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yang mempunyai adik perempuan, jangan hanya menjaga amalmu, dan jangan ingat kau terlepas... Kau juga akan di pertanggungjawabkan di akhirat kelak... Jika membiarkan adikmu bergelumang dengan maksiat dan tidak menutup aurat)


4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak-anak lelaki.... sayangilah ibumu....nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... kerana ibumu juga insan biasa... tak lepas dari melakukan dosa... selamatkanlah dia daripada menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya)


Lihatlah...betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja didunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami /abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

0 ulasan:

 
Pelbagai © 2007 Template feito por Templates para Você Tested by Blogger Templates